Under 2020-talet har lagstiftning kring hedersrelaterat våld och förtryck skärpts, med bland annat nya brottskategoriseringar som hedersmotiv och särskilt hedersbrott. Vad innebär detta för praktiker inom socialt arbete?
Hedersrelaterat våld och förtryck: Professionellas uppdrag och utmaningar ser förbi de ideologiska spänningar som präglat frågan om hedersrelatelrat våld och förtryck, och presenterar i ny och bred kunskap baserad på aktuell forskning inom området. Boken ger ett brett kunskapsstöd för arbetet med att förstå och hantera våld och förtryck inom ramen för en hederskontext. Här presenteras bakgrund och förklaringar till våld och förtryck, den socioekonomiska segregationens betydelse för hedersproblematik, implikationer av ny lagstiftning gällande hedersbrott samt koppling till religion utifrån ett professionsperspektiv. Boken lyfter socialtjänstens och skolans uppdrag att identifiera och utreda våldet och förtrycket, samt hur professionella kan arbeta förebyggande. Antologin vänder sig till studenter på alla utbildningsnivåer och till professionella inom socialt arbete, hälso- och sjukvård samt skola. Den är också aktuell för andra som är intresserade av området.
• Hedersrelaterat våld och förtryck belyses med utgångspunkt från ett människorättsperspektiv, där aktuell rättslig reglering och rättspraxis är i fokus.
• Det hedersrelaterade våldets uttrycksformer och deras betydelse för mötet med våldsutsatta presenteras.
• Bokens innehåll vilar på teoretiska grunder som är tillämpbara i klientarbetet med hedersrelaterat våld och förtryck.