Fakta och innehåll framför förmågor och analys?: Strategier och metoder för tankebegrepp i historieundervisningen
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Enligt kursplanen för historia i årskurs 7-9 ska eleven kunna uppvisa ett tiotal förmågor utöver det historiska innehållet för att uppnå den lägst godkända kunskapsnivån E. Forskning visar att elever har svårt att konstruera historisk kunskap, samt att ämnesinnehållet ofta är tunt beskrivet.
Kandidatuppsatsen är en litteraturstudie med forskning och litteratur utifrån en historiedidaktisk kontext. Empirin är inventerad genom en hermeneutisk metod och har analyserats med historiskt tänkande teorins fokusering av tankebegrepp.
Enligt historiskt-tänkande teorin är tankebegrepp redskap för att organisera och hantera det historiska tänkandet och framställandet. Exempel på ett begrepp som studien behandlar är orsak-konsekvens. Totalt studeras sex olika tankebegrepp.
Studien syftar till att undersöka vilka undervisningsmetoder och strategier som kan användas i historieundervisningen utifrån historiskt tänkande teorins fokusering av tankebegrepp.
Studiens resultat visar bland annat att undervisningsmetoder och strategier som skildrar innehållet ur flera perspektiv, ställer frågor som öppnar upp för analys istället för fakta, samt undervisar dem explicit i undervisningen är faktorer som skapar förutsättningar för att stärka elevers förmågor att framställa och organisera sina historiska kunskaper.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 35
Keywords [en]
second order concepts, historical thinking theory
Keywords [sv]
historiedidaktik, historiskt tänkande teorin, tankebegrepp, nyckelbegrepp, förmågor
National Category
History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hh:diva-30839OAI: oai:DiVA.org:hh-30839DiVA, id: diva2:926286
Subject / course
History
Supervisors
Examiners
2016-05-312016-05-052016-05-31Bibliographically approved