Introduktion
Människor med funktionsnedsättning har i dag inte lika stora möjligheter att utöva idrott, fysisk aktivitet och rekreation i jämförelse med människor utan funktionsnedsättning. Det kan också noteras att fritid, rekreation och semester för många med funktionsnedsättning har en större betydelse i den enskilda situationen än andra, till exempel när det gäller inkludering och tillgänglighet i fysisk aktivitet och idrott & hälsa samt graden av välbefinnande. I de nordiska länderna finns det en enighet om funktionsnedsattas rättigheter, villkor och integration, inkludering. Det finns också en medvetenhet och ett intresse att arbeta med människor med funktionsnedsättning, som gynnar interaktion och dialog mellan länderna. Anpassad Fysisk Aktivitet (AFA) har blivit en universell term, omfattande områden som idrott och hälsa, fritid, parasport, habilitering och rehabilitering för människor med funktionsnedsättning. En av framtida utmaningar och forskningsfrågor är hur AFA-begreppet kan etableras inom skola, sjukvård, idrottsrörelse, fritid samt hur kunskapen om anpassad fysisk aktivitet kan öka inom de 4 områdena.
Syfte & teoretisk ram
Syftet är att presentera olika nordiska handlingssätt, forskning och utvecklingsprojekt som hänför sig till anpassad fysisk aktivitet och parasport utifrån en nyss avhållen nordisk forsknings- och utbildningskonferens i Finland. Den teoretiska ramen knyter an till Sherrills (2004) holistiska Adapted Physical Activity model som har en övergripande målsättning att stimulera till och uppnå en aktiv, hälsosam livsstil och självförverkligande för alla.
Metod
Metoden har en komparativ ansats genom att försöka uppmärksamma skillnader och likheter i Anpassad Fysisk Aktivitet och Parasport inom de nordiska länderna samt att pröva och förstå och förklara dessa perspektiv.
Resultat
Resultatet är under bearbetning och presenteras bl a utifrån följande frågeställningar:
• Hur många Euro avsätter staten och offentlig sport administration detta år till anpassade fysiska aktiviteter?
• Vilka organisationer är de ledande på nationell nivå (finansiering, idrott, funktionsnedsättning, forskning, idrott och hälsa i skolan och rehabilitering)?
• Ungefär hur många deltagare finns numera i organiserad AFA-verksamhet (exklusive idrott och hälsa i skolan, vilket är obligatoriskt)?
• Hur många idrottsorganisationer för personer med funktionsnedsättning eller kroniska sjukdomar får statligt stöd för sin verksamhet?
• Hur organiseras samordningen på nationell nivå i AFA?
• Vilka har varit de största förändringarna under de senaste ett eller två åren i AFA på nationell nivå?
• Finns det några tecken på strategisk utveckling inom integrering eller inkludering?
Diskussion
De nordiska länderna har många likheter i sin syn på människor med funktionsnedsättning. Ett närmare samarbete inom kunskapsområdet anpassad fysisk aktivitet och parasport innebär ökade förutsättningar för människor med funktionsnedsättningar att få tillfredsställa sina rörelsebehov, uppleva rörelseglädje, rekreation och gemenskap. Sammantaget ger detta en ökad möjlighet till en hälsobefrämjande livsstil. De nordiska länderna kan dra nytta och lära av varandras erfarenheter inom kunskapsområdet, vilket gagnar ett utbyte på såväl student- som lärarnivå. I ett nordiskt perspektiv kan forskning och utbildning inom anpassad fysisk aktivitet och parasport spela en viktig roll som ett komplement till europeiska och internationella forsknings- och utbildningsprogram.
2015. p. 16-16
Svensk Förening för Beteendevetenskaplig Idrottsforskning (SVEBI) årskonferens 2015: Hållbar idrott, Linnéuniversitetet, Växjö, Sverige, 11–12 november, 2015