Alla lärare i Sverige måste följa läroplanen. De allmänna sidorna är gemensamma för samtliga inom professionen och det är dessa som vår textanalys behandlar. De läroplaner som analyseras är Lgy 70, Lpf 94 samt Gy 11. Genom en kvantitativ innehållsanalys och en kvalitativ textanalys analyseras läroplanerna för att besvara frågor kring hur lärarnas frirum synliggörs i de allmänna sidorna samt hur detta frirum påverkar professionens handlingsutrymme.
Detta görs genom att definiera påbudsord: skall/ måste i Lgy 70 och Lpf 94, samt ska/ måste i Gy 11. Därefter beräknas förekomsten av påbudsord i de allmänna sidorna. Ytterligare en aspekt som tas upp är omfånget (sidantalet) som de allmänna sidorna består av i respektive läroplan. Fokusområden i läroplanerna plockas ut efter teman och analyseras.
Slutsatserna baseras på utfallet från både de kvantitativa och kvalitativa analyserna och beskriver hur lärarens frirum synliggörs i de allmänna sidorna samt hur respektive läroplans frirum påverkar de professionellas handlingsutrymme. Lgy 70 är den av de tre läroplanerna med minst synligt frirum, eftersom den innehåller flest påbudsord och utgörs av flest antal sidor, medan Gy 11 är den som synliggör störst frirum för de professionella med avseende på påbudsord. Gy 11 visar dock upp en tvetydighet då den är framtagen med ett återtagande av styrningen från de professionella i åtanke genom ett ökat innehåll och omfång i sidantal. Enbart sett till påbudsord är Lpf 94 den läroplan med näst mest synliggjort frirum för de professionella men analyserar man omfånget har den störst frirum av de tre analyserade läroplanerna. Slutsatsen gällande läroplanernas framskrivna fokusområden är att de speglar det samhälle och dess tidstypiska normer då respektive läroplan formulerades. Således synliggörs varken ett ökat eller minskat frirum för de professionella och följaktligen indikeras ej förändring i handlingsutrymmet.