”Det gäller att hitta vad som funkar bäst för just det barnet”: En fenomenografisk studie om förskollärares varierade uppfattningar av sitt arbete med barns kommunikation och språk i förskolan.
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Kommunikation och språk är väsentligt för alla sociala sammanhang, så även i förskolan där barn ska få tillgång till kommunikativ och språklig stimulans. Hur förskolor arbetar med kommunikation och språk kan däremot variera eftersom arbetssätt behöver utgå från den specifika förskolan och barngruppen. Vad barnen får möjlighet att möta är samtidigt beroende av förskollärares värderingar och förhållningssätt vilka kan speglas i deras arbete med barnen. Om barnen inte får tillgång till kommunikativa och språkliga sammanhang som stöttar deras förmåga kan barn hamna i språklig sårbarhet. Det behöver skapas förutsättningar i barns omgivning där förskollärares arbete är av väsentlig betydelse för att förebygga att barn hamnar i språklig sårbarhet.
Syftet är att undersöka hur fem förskollärare uppfattar sitt arbete med kommunikation och språk för alla barn i förskolans olika lärmiljöer. Examensarbetet har baserats på en kvalitativ metod där förskollärare har intervjuats från tre olika förskolor i Halmstad kommun. Studien vilar på en fenomenografisk ansats där tematisk analys har använts vid bearbetning och analys av den insamlade empirin.
Studiens resultat visar att kommunikation och språk är viktigt för förskollärarna även om deras arbetssätt kan skilja sig åt. Det som är gemensamt för respondenterna är betydelsen av att skapa möjligheter, trygga relationer och mötesplatser för barn så att bans kommunikation och språk kan utvecklas. Kommunikation och språk kan uppfattas på många olika sätt där både verbal och icke-verbal kommunikation behöver tas hänsyn till.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 45
Keywords [sv]
Fenomenografi, Förskollärare, Kommunikation, Lärmiljö, Språk, Språklig sårbarhet, Uppfattningar
National Category
Learning Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hh:diva-47501OAI: oai:DiVA.org:hh-47501DiVA, id: diva2:1679207
Educational program
Pre-School Teacher Education, 210 credits
Supervisors
Examiners
2022-07-182022-06-302022-07-18Bibliographically approved