Lärares resonemang kring värdegrundsarbete
2022 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Med vår litteraturöversikt ämnar vi skapa en övergripande bild över lärares resonemang kring värdegrundsarbete. Och belysa religionskunskapsämnets roll för detta arbete. Skolan ska förmedla demokratiska värden och fostra goda samhällsmedborgare. Hur och när detta ska göras framgår, för lärarna, inte lika tydligt. Det är främst i kursplanen för religionskunskapsämnet som det går att återfinna en tydlig koppling mellan det centrala innehållet, etik, och värdegrundsarbete.
I denna litteraturöversikt är syftet att sammanställa och analysera forskning som är gjord om värdegrundsarbete i skolan med fokus på lärarnas resonemang och ställa detta i relation tillreligionskunskapsämnet. Frågeställningarna som vi syftar att besvara är:
1) Hur resonerar lärare kring värdegrundgrundsarbete?2) Hur resonerar religionskunskapslärare kring värdegrundsarbete i relation till ämneskompetens?
Studierna från resultatet visar att lärare arbetar reaktivt och oplanerat när det kommer till värdegrundsarbete. Det framkommer även att lärarna i studierna inte gör kopplingar till vare sig teorier eller forskning utan ser till egna erfarenheter från exempelvis barndomen. Lärarna refererar inte till styrdokumenten när de resonerar kring värdegrundsarbete. Däremot framkommer det att religionskunskapslärarna i studierna från resultatet gör kopplingar till styrdokumenten. Didaktiska implikationer av resultatet är främst kopplat till behovet av mer ämneskompetens för såväl religionskunskapslärare som andra lärare för att ge samtliga lärare förutsättningarna till en professionell värdegrund.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 37
Series
Research on Education and Learning within the School of Teacher Education
Keywords [en]
Values Education, Teacher, Views, Experiences, Religious Education, Ethics
Keywords [sv]
Värdegrundsarbete, lärare, upplevelser, synsätt, religionskunskap, etik
National Category
Educational Sciences Didactics Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hh:diva-46377OAI: oai:DiVA.org:hh-46377DiVA, id: diva2:1639482
Educational program
Primary Teacher Education, 240 credits
Supervisors
Examiners
2022-02-222022-02-212022-02-22Bibliographically approved