Titel: Emotionell & rationell marknadsförings betydelse för miljön
- En kvalitativ studie om grön marknadsföring inom skönhetsbranschen
Ämne: Kandidatuppsats företagsekonomi inriktning marknadsföring 15 hp.
Författare: Emma Härnström
Syfte: Syftet med denna uppsats är att bygga på befintliga teorier om grön marknadsföring och beskriva och förstå emotionella och rationella arguments betydelse för grön konsumtion inom skönhetsbranschen.
- Hur använder företag sig av grön marknadsföring inom skönhetsbranschen?
- Hur ser konsumenter på grön marknadsföring inom skönhetsbranschen?
- Hur används emotionell och rationell marknadsföring hos gröna företag inom skönhetsbranschen?
- Hur tänker konsumenter kring emotionell och rationell marknadsföring inom skönhetsbranschen?
Metod: En kvalitativ studie med en abduktiv forskningsansats har tillämpats för att besvara studiens forskningsfrågor. Empirin har samlats in genom en undersökning av The Body Shops och Yves Rochers hemsidor och sociala media samt genom semistrukturerade intervjuer med konsumenter. Empirin har analyserats genom en innehållsanalys och har jämförts med teori från den teoretiska referensramen.
Slutsats: Studien visar att inom skönhetsbranschen använder de gröna företagen en blandning mellan emotionell och rationell marknadsföring men den marknadsföringen som möter konsumenten först är den emotionella. Respondenterna i intervjuerna upplever att de påverkas mest av emotionell marknadsföring men tror att det mest gynnsamma är en blandning mellan de två metoderna. Respondenterna tror också att det är viktigt för företag att vara medveten om de två olika metoderna för att kunna marknadsföra sig grönt på ett gynnsamt sätt. The Body Shop och Yves Rocher använder sig av en marknadsföringsstrategi som kallas extreme green och har det gröna tänket implementerat i hela sin organisation. Respondenterna i intervjuerna tror även att det är den mest lönsamma strategin för företag som vill marknadsföra sig grönt.
Centrala begrepp: Grön marknadsföring, grön produkt, varumärke, differentiering, emotionell och rationell.
2020. , p. 63