Variationer av uppfattningar om det pedagogiska ledarskapet i förskolan: En fenomenografisk studie om förskollärares och rektorers uttryckta uppfattningar om sitt pedagogiska ledarskap i relation till läroplanen 2018
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med studien är att undersöka hur förskollärare och rektorer uppfattar sina förutsättningar att inta det pedagogiska ledarskapet i samband med den reviderade läroplanen 2018 som trädde i kraft 2019. Syftet besvaras genom forskningsfrågorna:
- Hur uppfattar förskollärare sina förutsättningar att inta det pedagogiska ledarskapet?
- Hur uppfattar rektorer sina förutsättningar att inta det pedagogiska ledarskapet?
Studien utgår från en fenomenografisk ansats där begreppet uppfattning är centralt. Insamlingen av data har skett kvalitativt genom semistrukturerade intervjuer med fyra förskollärare och tre rektorer. Resultatet visar att förskollärares uppfattningar om sina förutsättningar varierar och grundar sig i stora barngrupper och bristen på tid och ork. Den reviderade läroplanen uttrycks vara ett klargörande utifrån uppfattningarna genom det förändrade ordvalet från ”sträva efter” till ”ska möjliggöra”. Resultatet visar även att rektorers förutsättningar påverkas beroende på vad som beslutas av politiker och vilka situationer som uppstår samt att förtroende är av vikt i ett pedagogiskt ledarskap. Rektorer uttrycker inte någon större förändring i utsagorna angående den reviderade läroplanen.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 34
Keywords [en]
Pedagogical leadership, preschool, phenomenography, curriculum
Keywords [sv]
Pedagogiskt ledarskap, fenomenografi, förskola, läroplan, reviderad läroplan, uppfattning, förutsättning
National Category
Humanities and the Arts
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hh:diva-41719OAI: oai:DiVA.org:hh-41719DiVA, id: diva2:1396966
Educational program
Pre-School Teacher Education, 210 credits
Supervisors
Examiners
2020-02-272020-02-262020-02-27Bibliographically approved