Individualisering i matematikundervisning mellan Sisyfosarbete och framgång: En enkätstudie om lärares uppfattningar av individualisering i matematik.
2020 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med examensarbetet är att via en enkät undersöka hur matematiklärare i den svenska grundskolan ser på begreppet individualisering och hur de individualiserar i klassrummet med avseende på elevernas förkunskaper. Enkäten är en kombination av både kvantitativ och kvalitativ undersökning. Med hjälp av den här studien försöker vi ta reda på vilka faktorer som påverkar individualiseringen positivt alternativt negativt. Efter genomförd undersökning har vi gått igenom enkätsvar från 57 deltagande matematiklärare och gjort en sammanställning samt gjort analys av inkomna svar.
Resultaten från vår studie visar att respondenterna anger att de tar mycket hänsyn till individualisering i undervisningen och att de flesta lärarna anpassar undervisningen efter elevernas förkunskaper. Samtidigt visar respondenternas svar att verkligheten är sådan att man anpassar undervisningen till några få grupper.
Svaren på de 6 kvalitativa frågorna visar att hälften av lärarna anpassar sin undervisning till några få grupper. Faktorer som förhindrar anpassning till varje elevs behov är främst tidsbrist och resursbrist. På frågan om vad individualiseringen innebär för respondenten så visar 57,3% av de inkomna svaren att det för dem innebär en anpassning i form av olika material och olika nivåer.
För att bli en bra matematiklärare ska man enligt respondenternas svar först och främst vara kunnig i ämnet och ha didaktisk kunskap. Nästan lika viktigt enligt inkomna svar är att en lärare ska vara lyhörd och engagerad för att undervisningen ska bli intressant och leda till utveckling.
Vi tycker att man inte kan dra några större slutsatser av resultaten från studien då studien genomfördes under en kort tid och med ganska få lärarsvar. Ur inkomna enkätsvar har vi kommit fram till att elevernas förkunskaper är viktigt (men inte den enda faktorn av betydelse) att känna till så man som lärare inte bara går vidare med undervisningen utan att ta veta på vilken kunskapsnivå eleven befinner sig. Går läraren för fort fram riskerar hen att tappa elevernas intresse och kunskapsinhämtningen hos eleverna försämras.
Vi konstaterar att en lärare måste ha en tydlig bild över varje elevs förkunskaper som hen sedan utgår ifrån vid planering av en individanpassad undervisning. Samtidigt konstaterar vi att det inte finns någon enkel lösning med en enskild strategi eller en enskild faktor som är lämplig för alla elever utan vilken strategi eller vilka faktorer som är aktuella eller lämpliga beror på faktorer som till exempel läraren, eleverna, klassrumsmiljön och det sociala samspelet.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 42
Keywords [sv]
Anpassning, individualisering, differentiering, inkludering
National Category
Mathematics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hh:diva-41635OAI: oai:DiVA.org:hh-41635DiVA, id: diva2:1392841
Educational program
Bridging Teacher Education Programme - Secondary School, 90 credits
Supervisors
Examiners
2020-02-212020-02-132020-02-21Bibliographically approved