hh.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Skogman, Eva
Publications (1 of 1) Show all publications
Bergh, S., Skogman, E. & Tideman, M. (2010). Vågar lite mer: Studerandes erfarenheter av längre folkhögskolekurser riktade till personer med utvecklingsstörning. Härnösand: Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)
Open this publication in new window or tab >>Vågar lite mer: Studerandes erfarenheter av längre folkhögskolekurser riktade till personer med utvecklingsstörning
2010 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) övergripande uppdrag är att alla ska få möjlighet att nå målen för sina studier och för sin utbildning. Myndigheten arbetar med olika insatser och stöd för att fullgöra detta uppdrag. Den här rapporten handlar om folkhögskolor som får vissa statsbidrag från myndigheten, för att ge stöd till att personer med funktionsnedsättning ska kunna studera där. Myndigheten har till uppgift att följa upp och utvärdera effekter av de statsbidrag som ges.

Den här rapporten handlar om betydelsen av studier på folkhögskola för personer med utvecklingsstörning. Det är deltagarnas egna erfarenheter och bedömningar av kursernas påverkan på kunskapsutvecklingen, sociala relationer, personlig utveckling och effekter för sysselsättningen som är i fokus. Intervjuer har genomförts med personer som studerar och med personer som tidigare har studerat på folkhögskola.

I rapportens inledning redogörs för folkbildningens och folkhögskolornas grundläggande karaktär och uppdrag. Några slutsatser som studien visar på är att de studerande är nöjda med sina studier och att den personliga och sociala utvecklingen är i centrum. De flesta har sysselsättning inom daglig verksamhet efter genomförda studier. En slutsats som redovisas i studien är att folkbildningen har betydelse för att öka förutsättningar till ett aktivt liv i gemenskap med andra. Studien pekar även på behov av ökade och fördjupade studier av folkhögskolors betydelse för personer med utvecklingsstörning.

 

Place, publisher, year, edition, pages
Härnösand: Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), 2010. p. 60
Keywords
Folkhögskolekurser, Utvecklingsstörning, Social och personlig utveckling, Folkbildning
National Category
Social Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:hh:diva-4431 (URN)978-91-28-00295-0 (ISBN)978-91-28-00294-3 (ISBN)
Available from: 2010-05-25 Created: 2010-05-21 Last updated: 2018-03-23Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications